zondag 10 januari 2010

Iets met noten

Jawel, ik geef al eens graag iets met noten aan mijn kinderen. Gemalen of geschaafd dan, want in hun geheel vinden ze er (nog) niets aan. (Tenzij in m&m's dan ;-))

Dus vandaag op het menu:

*Roze rijst (collibri van Colruyt) met appeltjes, rozijnen en amandelschilfers.
*Chinese kool en prei in een sausje van sojaroom, gemalen hazelnoten en italiaanse kruiden
* gebakken tofureepjes (licht gekruid - alpro)

Heel simpel eigenlijk allemaal, maar wel heel lekker.
De noten gaan goed samen met de appel in de rijst. In de rijst doe ik verder geen kruiden of zout, aangezien er al kruiden genoeg in het prei-kool-gerecht zitten.
En de kinderen vinden het wel grappig als de rijst eens roze is, en vinden ook appelen en rozijnen geweldig, dus zo kan het weer wel.

(Ze worden namelijk een beetje kieskeurig bij het eten)


Het is een misverstand dat kleine kinderen echt niets van noten mogen eten. Het gevaar van noten zit hem in het feit dat kinderen zich kunnen verslikken en als een noot in de longen terecht komt, en dat kan infecties geven want een noot verteert niet in de longen.
Pinda's zijn een product waarvan het wel veel voorkomt dat men allergisch is, dus wordt aangeraden om dit niet onder de twee jaar te geven. Je kan testen of je kind op pinda's reageert door aan de buitenkant van de lip wat pindakaas te smeren, als er geen reactie op komt, mag je kind dat in principe eten. (Natuurlijk wel opletten als er pinda-allergie in de familie voorkomt)
Maar pinda's zijn geen noten, ze groeien onder de grond en zijn eigenlijk peulvruchten.
In noten zitten wel heel veel verschillende soorten superelementen. Kijk bv hier eens als je je daar in wil verdiepen.
Ik geef zelf af en toe noten aan kinderen vanaf 6 a 8 maanden. Natuurlijk niet in brokjesvorm, maar wel bv amandelpasta (te verkrijgen in natuurvoedingswinkel) of walnootolie door de groentenpap. Amandelen zijn een veilige notensoort om mee te beginnen, intolerantie komt niet vaak voor. Als dat goed gaat kan je ook eens proberen met tahini (sesampasta) of hazelnootpasta. Ze zijn ook een heel lekker en gezond broodbeleg!

8 opmerkingen:

  1. mmm ziet er lekker uit, wist zelfs niet dat er roze rijst bestond!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Paarse rijst heb ik al gezien in Oxfamwinkels, maar roze rijst ook nog niet :)
    Het ziet er alleszins inderdaad lekker uit. Dat probeer ik binnenkort (voor mezelf) ook eens uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. die roze rijst was bij mij ook de eerste keer :-)
    Ik heb hem onlangs voor het eerst in colruyt gezien, denk dat ze dat nog niet lang hebben

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ik ga er ook eens naar op zoek gaan, wat zit daar dan in waardoor die roze kleurt(allez kijk eens op je doosje :-))

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dat roze is een restant van het rode vliesje dat oorspronkelijk rond de rijstkorrels zat.
    Je kan het bekijken op de site van colruyt, bij 'onze engagementen' en dan collibri kiezen. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ziet er weer leuk&lekker uit Sabine; zo is t eten een klein feestje! Onze kleine eigenwijze eet enkel overal de rijst tussenuit...en laat de rest liggen...

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Zo een leuke blog! Wij zijn zelf vegetariƫrs, maar geven onze kinderen af en toe vlees (meestal bio). Het is leuk om wat ideetjes op te doen!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. leuk ideetje!! wat die klein mannen ook altjd heel lekker vinden is couscous(met vele groentjes+saffraan en kaneel), bulgur, kamut, fonio... Maar je zult dat ook wel ontdekt hebben zeker? xxxVliene

    BeantwoordenVerwijderen