donderdag 20 mei 2010

De beste veggieburgers maak je zelf

Eindelijk, hier zijn we weer met een veggie-ideetje. Ik begin wat achterop te hinken, maar niet getreurd: ik heb weer wat recepten en fotootjes voor jullie in petto die ik de komende dagen zal posten.

Vandaag te starten met kikkererwtjenburgers met een venkel-wortelsausje, een recept dat door iedereen hier wel gesmaakt kan worden.

We gaan voor de burgers alsvolgt te werk: neem een handje kikkererwten, laat die een nachtje weken en gaar ze of (makkelijker) neem een blik kikkererwten. Pureer de kikkererwten.
Voeg daarbij een potje kruidenkaas (100gr), wat paneermeel (of gemalen droog brood) en een eitje.
Voeg verder nog toe: 2 gesnipperde lenteuitjes,een scheutje olijfolie, wat bieslook en flink wat peterselie (fijn) en een beetje peper.
Dan rest u enkel nog van deze pasta balletjes of burgers te maken, bakken in de pan en te genieten.
Voor de vegan versie gebruik je dan vegan kruidenkaas en wat sojamelk om te binden.

Voor het sausje doen we het even eenvoudig: neem 4 grote wortelen, 2 venkelknollen een klein uitje of wat lenteuitjes, en maak alles fijn. Stoof dit samen in een beetje olie gedurende enkele minuutjes terwijl je blijft roeren.
Voeg daarna een klein potje tomatenpuree toe en een tas water met wat bouillonpoeder (of een blokje) en laat dit alles een half uurtje op een klein vuurtje sudderen. Afkruiden met wat italiaanse kruiden en klaar. Eenvoudig, maar superlekker. (en de venkel smaakt niet erg door voor wie dat zou vrezen)
Tomatenpuree uit blik met de bouillon kan je uiteraard ook vervangen door pasata of verse gepelde tomaten.

Met deze hoeveelheid kan je 4 hongerige magen stillen (van grote mensen welteverstaan)

7 opmerkingen:

 1. Wat ziet het er mooi uit zeg! Heb jij het ook echt zo opgediend? Hoe krijg je die bolletjes rijst zo mooi?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. vlijtig liesje:

  ja, ik dien dat zo op... al gemerkt dat als je het mooi opdient ze meestal beter eten.
  Voordeel aan die bolletjes is ook dat als je dat goed aandrukt en zo even laat afkoelen, dat wat aaneen klit (is basmatierijst) en dan kan je zo een bolletje gewoon in stukjes snijden wat de 18m+-ers al kunnen prikken met een vorkje en zo kunnen ze dan proper(der) rijst eten.
  Ik maak die bolletjes met een schep om ijsjes te maken. Voor ijsjes deugt mijn schep niet, maar voor dit soort dingen dus wel ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ah en geef nu toe, dat ziet er wel sjieker uit, maar meer werk is dat niet hee, der moet toch ne lepel in de rijst ;-)
  (niet dat ik zo een uitslover ben ze :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gisteren gemaakt en ik moet zeggen hmmmm! Net als je linzenbouletjes. Toch extra leuk als je burgers helemaal zelf maakt en ook nog eens lekker goedkoop. Bedankt voor het fijne recept!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. dankjewel voor je feedback, Anne, heel leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hey!
  Bedankt voor alle lekkere ideetjes!! Ik zit hier thuis met zééér kieskeurige eters, hoewel we al van in het begin alle " soorten" voedsel hebben voorgezet! Maar er is verbetering in zicht.....
  veel groetjes
  Maman Verte
  http://ecolicious-baby.blogspot.com/

  BeantwoordenVerwijderen