maandag 7 maart 2011

rode kool met rozijntjes, appels en Luikse of rinse appelstroop


Rinse appelstroop ( die van Ekoland bv) is rijk aan ijzer (9 mg per 100g). En dat is een mineraal dat vegetariërs in de gaten moeten houden.
Vandaar deze heerlijke combinatie. Let op, je hoeft er zelfs geen suiker aan toe te voegen. De suikers van de appels en de appelstroop zijn voldoende. Ik gebruik zelf gewoon appelstroop of Luikse stroop.
Wat heb je nodig
  • 1 rode kool, in zeer fijne snippers gesneden
  • 4 appels, boskoop of jonagold, in blokjes
  • 4 grote eetlepels stroop
  • 1 handvol rozijntjes, liefst ongezwaveld
  • 1 scheut appelazijn of witte azijn
  • koffielepeltje vetstof
Stoof de rodekoolsnippers in de vetstof, en voeg de appelblokjes en rozijntjes toe. Stoof even 1 minuutje. Voeg de azijn toe(zo behoudt de rode kool zijn mooie rode kleur). Een klein beetje water erbij, 2 eetlepels stroop erin, deksel erop, en gaar laten stoven. Ik gebruik een snelkookpan, en dat gaat dus snel (7 minuten onder stoom). Na de kooktijd doe je er de resterende stroop bij, en klaar is kees.
Je kan dit extra kruiden met tijm, laurier, kruidnagel en kaneel, maar mijn kindjes zijn daar niet zo dol op. Ze zijn ook niet zo dol op rode kool, maar met dit recept begint het langzaamaan te lukken.
Geef bij ijzerrijke producten ook steeds iets zuur en rijk aan vitamine C te drinken ( sinaasappelsap bv). Dat verbetert de opname van ijzer.
extra tip : rodekoolsap is een indicator voor zuren en basen. Verbaas je kindjes met een huis-tuin-en keukenexperiment. Een paar druppels azijn (= zuur) op rode kool en het kleurt fel rood, een paar druppels ammoniak(= base) en het kleurt groen. Doe dit wel enkel met oudere kinderen, die begrijpen dat ammoniak niet om op te eten is!

1 opmerking:

  1. hey,ik heb je een awardje gegeven!!je vind de 'uitleg' op mijn blogje!! (met een ZOEN)

    BeantwoordenVerwijderen