dinsdag 26 april 2011

de perfecte veganaise


Smeuïg, maar toch vast genoeg om in een bergje op je frietjes te blijven staan...mmmm.
Na een lang zoektocht heb ik het gevonden : Nutriton instant en een staafmixer. Vroeger maakte ik het met slagroomkloppers en zonder nutriton. Nutriton klinkt meer nucleair dan het is : het is johannesbroodboompitmeel. Een calorie-arm verdikkingsmiddel, dat ook werkt zonder koken. Id-e-aal!
En gewoon te koop bij de apotheker, want wordt aan flessenmelk voor baby's toegevoegd om die in te dikken, en de baby te verzadigen zonder extra calorieën toe te voegen. Je hebt er ook bijzonder weinig van nodig...dus de investering waard ( ongeveer 10 EUR, in Nederland maar 5 EUR...gek).
Recept
  • 100 ml ongezoete sojamelk, zonder vanille!!
  • 200 ml maïsolie ( olijfolie is véél te bitter)
  • 1 stevige koffielepel mosterd
  • zwarte peper
  • zout
  • 2 afgestreken maatjes nutriton instant ( er zit een maatje in het pak)
alles, behalve de olie, vermengen met de staafmixer. Na 3 seconden ( om dus te zeggen : vrijwel onmiddellijk) de olie erbij gieten. Langzaam, in een fijn straaltje. Stevig doormixen tot alle olie opgenomen is in het mengsel. Proeven, bijkruiden, of extra mosterd eraan toevoegen. Met de hoeveelheid die ik heb opgegeven krijg je een fluweelzachte, bijna neutraal smakende veganaise.
En klaar!Ik bewaar het in een glazen potje, dat ik op voorhand steriliseer in de microgolfoven, door er een laagje water in te zetten. ( zonder metalen deksel!!).
Nadien sluit ik het af met boterhammenpapier, omdat ik niet wil dat een vettige substantie, zoals veganaise, in contact komt met de binnenkant van zo'n deksel. Die bevatten vaak bpa....( bisfenol-a). De veganaise stijft nog verder op als ie een tijdje in de koelkast staat.
Dit mag je je kindjes geven vanaf 1 jaar. Je zou dit ook in kleine hoeveelheden kunnen geven aan kleinere kindjes, maar dat zou te vet zijn voor de nog gevoelige maagjes vrees ik....



8 opmerkingen:

  1. Hi, ik kom via een andere blog bij jou!
    Wat is het hier mooi ingericht! ;-)!
    Leuk recept, vooral de tip om geen olijfolie te gebruiken is nieuw voor mij, en het klinkt nu je het zegt, echt wel logisch. Ik ga het zeker proberen in mijn veganaise!
    Gr,
    Julia

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk! Ik heb een potje johannesbroodboompitmeel staan; is dat een-op-een te vergelijken met nutriton? Nutriton ken ik niet, en het JBPM heb ik gekocht in de natuurvoedingswinkel (Nederland). Ik ga het dit weekend nog maken :-)

    Groeten, Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hey Maria,
    ik denk het wel hoor. Je kan het daarvoor gewoon gebruiken. Hou ons op de hoogte hé!
    Groetjes
    Maman Verte

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Maman Verte,
      Ik ga er vanavond dan eindelijk aan beginnen! Ik heb zelf sojamelk gemaakt, en helaas heb ik geen maïsolie gevonden - kan het ook met zonnebloemolie? Dat zat in mijn laatste ei-vrije mayonaise uit de (natuurvoedings-)winkel...
      Groetjes, Maria

      Verwijderen
    2. En... hoeveel is 1 afgestreken maatlepel Nutriton? Gerekend in eetlepel (15ml) of theelepel (5ml).

      Verwijderen
    3. Bij een pak nutriënt zit een maatlepeltje, en dat komt ongeveer overeenstemt 1theelepel denk ik.....

      Verwijderen
  4. En Moss best iets te veel gebruiken dan iets te weinig..... Want achteraf nog indikken is moeilijk

    BeantwoordenVerwijderen