woensdag 6 april 2016

Regenboogpizza

Paasvakantie! Hoera!

Vorige week trokken mijn kinderen en ik er op uit om te gaan spelen bij een vriendin en haar dochters. Zware regenwolken zorgden ervoor dat we onze buitenspeelplannen veranderden naar drogere oorden. We spraken af dat zij voorzag in materiaal om van haar keuken een echt kunstenaarsatelier te maken, en dat ik spullen meebracht om nadien samen met de kinderen te koken. 

Aangezien het thema van de dag 'Kunst' was, vertrouwde ik er op dat als we met veel kleur zouden gaan werken, het wel goed zou komen. 
Ik nam dan ook van alle kleurgroepen wat ingrediënten mee en we gingen voor regenboogpizza!

Voor de bodem van de pizza gebruikten wij: 

15O gram bloem, 4 eetlepels water, 4 eetlepels olijfolie, wat zout, wat oregano, een klein beetje natriumbicarbonaat en een paar drupjes azijn. (Die laatste 2 maken het deeg wat luchtiger, maar het kan ook prima zonder.)  --> Alles bij elkaar mengen, goed kneden en uitrollen met de deegrol.
Je kan uiteraard ook kant-en-klaar deeg gebruiken uit de supermarkt. 

Mijn vriendin had geen pizzabakplaat (met gaatjes) in huis, dus maakten we vierkante pizza's in een gewone plaat. Ik bakte het deeg even voor, om er zeker van te zijn dat het goed krokant zou worden, voordat we er het beleg op deden. 

Ik maakte een sausje van passata, cashewnoten, peper en zout en pizzakruiden om de bodem mee te bestrijken. (Alles koud in een pot en de mixer er in. Je kan ev ook wat olijven toevoegen)

Daarop deden we in regeboogvolgorde de groenten en vleesvervangers:
Rood: paprika en kerstomaatjes
Oranje: vegetarische knackworstjes en geraspte wortel
Geel: maïs
Groen: broccoli
Blauw/Paars: Rode bonen, rode ui, aubergine

Uiteraard kan je ook andere groenten gebruiken, het leuke is dat je kan werken met wat voorhanden is.

We werkten de pizza's af met mozzarella voor de meesten en zelfgemaakte 'cashew-kaas' voor mijzelf. (Geweekte cashewnoten mixen met wat look, zout, citroen en edelgistvlokken)

Hoe lang ze in de oven moeten hangt wat af van je oven. Reken op ongeveer een klein kwartiertje als je hem op 240°C hebt voorverwarmd.

We maakten drie ovenplaten pizza voor 3 volwassenen en 4 kinderen tussen 6 en 10. Alles was op, iedereen was heel enthousiast over deze pizza's. Een geweldige manier om kinderen bonen en veel groentjes te laten eten. 

Tip: Aangezien we maar 1 plaat hadden was het handig dat we er aan dachten om de pizza te bakken op een bakpapier. Zo konden we de pizza heel makkelijk van de plaat tillen als hij klaar was om meteen een andere pizza in de oven te steken voor de volgende ronde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten