Gezonde vetten zijn van levensbelang. Zeker voor opgroeiende kinderen en baby's. De zenuwen en hersenen worden immers voor een deel opgebouwd uit essentiële vetzuren ( omega 3, 6 en 9). Omnivoren halen deze vetzuren uit vis. Wij natuurlijk niet. Visolie heeft vaak ook veel nadelen: vis is soms zwaar vervuild met zware metalen, dioxines en pcb's, bij uitstek vetoplosbare polluenten.
Voor vegetariërs en veganisten is het dus belangrijk om voldoende verschillende essentiële vetzuren via de voeding binnen te krijgen.
En zoals bij alles in het leven gaat het om evenwicht en balans ; de juiste balans tussen dierlijke en verschillende plantaardige vetten, en tussen omega-6 en omega3-vetzuren. (Voor de technische uitleg verwijs ik jullie naar het einde van het berichtje)
Vegetariërs moeten dus zeker voldoende plantaardige olie gebruiken, en afwisselen.
Welke olie gebruik ik?
- Om te bakken : olijfolie (omega-9)
- Voor koude bereidingen : maïsolie (omega-6) en olijfolie (omega-9).
- Als echt supplement ( op een lepel, want het smaakt niet echt lekker) : lijnzaadolie(omega-3) en hennepolie (omega-3).
Zijn groentenpapjes rijk ik aan met maïsolie en olijfolie.
Gebruik liever geen notenolie als er voedselallergie in de familie voorkomt. Je kan met hele noten beginnen vanaf een jaar of 2.
Selenium
Selenium is een sporenelement en, in samenwerking met vitamine E, een belangrijke anti-oxidant.
Amazonianoten (ook wel brasilnoten of paranoten genoemd), zijn een goede keuze. Ze bevatten zeer veel selenium, een sporenelement dat in onze voeding té weinig voorkomt.
De westerse landbouw heeft dat element, door het eeuwenlange intensieve gebruik, uitgeput. Maar: ook hier weer : paranoten (en noten in het algemeen) met mate. Sommige noten zijn zeer gevoelig voor een bepaalde giftige schimmel, en een teveel aan selenium is ook weer niet gezond. Een handjevol paranoten bevat ongeveer 500% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid voor selenium. Af en toe een paranoot is zeker voldoende.
Jodium
Alweer een sporenelement dat je als vegetariër uit een andere bron dan uit de dierlijke bron moet halen. Dé bron bij uitstek is dan ook zeewier. Let wel op met de oorsprong van het zeewier, zeker al je het aan de kindjes geeft. Ik gebruik dat van Lima , hoewel ik nergens bewijs heb gevonden dat ze dat uitgebreid testen, maar ik ga er wel vanuit dat een bedrijf als Lima de zuiverheid extra controleert. Hier ook weer : met mate te gebruiken! Voor hele kleine kindjes is voorzichtigheid zeker aangeraden, omdat zeewier vaak jodium in wisselende hoeveelheden bevat, en het gevaar voor een gevaarlijke overdosering reëel is.
Het westerse voedingspatroon heeft en totaal verkeerde verhouding tussen omega-6 en 3 : 10/1 tot 30/1, terwijl het eerder iets van 3/1 tot 5/1 moet liggen. We krijgen dus veel te veel omega 6 binnen, en veel te weinig omega 3. Omega-9 vind je vooral in olijfolie. Er zijn verschillende omega 3-vetzuren : DHA, ALA en EPA ( de volle chemische naam bespaar ik jullie). ALA ( of Alfa-linoleenzuur) is de enige die we NIET zelf kunnen aanmaken. Ons lichaam kan uit ALA zelf DHA en EPA aanmaken, op voorwaarde dat er voldoende ALA aangevoerd wordt. Je hoeft dus niet perse capsules met uitgewrongen diepzeevis te eten om DHA en EPA aan te maken, zoals vaak beweerd wordt. De meeste plantaardige oliën bevatten naar verhouding veel meer omega-6- dan omega-3-vetzuren. Voorbeelden zijn soja-olie, zonnebloemolie, saffloerolie, arachide-olie en maïsolie. Sommige plantaardige oliën zijn dan weer rijk aan ALA, lijnzaadolie ( 57% ALA), hennepolie ( 20%ALA) walnootolie ( 10% ALA).
Ik heb hier ook eens lijnzaadolie gekocht en toegevoegd aan groentenpap. Resultaat was dat dochter er geen hap van wou. Ik zal dan eens op zoek gaan naar hennepolie.
BeantwoordenVerwijderenIk gebruik hier vaak zonnebloemolie, dacht dat dat ook goed was.
Dag Cornelie,
BeantwoordenVerwijderenelke vorm van vet is goed hoor!!En die hennepolie draai ik meestal in de fruitpap, en dan gaat dat vlotjes binnen. Ik doe dat trouwens maar met mate hoor, alles met mate en in evenwicht hé;-)
Veel groetjes
MV