zondag 30 januari 2011


Raapjes zijn een heerlijke wintergroente. We zijn ze jammer genoeg een beetje vergeten. Het is zelfs moeilijk om goede informatie te vinden over wélke raapjes nú in seizoen zijn.
Dus op hoop van zegen dat ik de juiste raapjes heb : hier een recept van boterraapjes met vegan ricotta. Vooral die veganistische vervanging voor ricotta is een openbaring voor me. Ik zie de culinaire mogelijkheden zo voor me.
Ik had de raapjes eerst gevuld: erg lekker, maar erg veel werk. Ook de wit-paarse raapjes had ik gevuld, maar die combinatie vond ik niet zo geslaagd.

Het werd een ovenschotel met boterraapjes dus. En we hebben ervan gesmuld!

Dit kan je voor een heel gezin maken, inclusief de baby (ouder dan 6 maanden). Dan moet je wél een deel van de vegan ricotta, de raapjes en de groenten apart leggen, voordat je er zout en Parmezaanse kaas aan toevoegt! Baby's mogen immers niet te veel zout. De tempeh laat je best ook apart als je kindje jonger dan 12 maanden is. Maak dan een apart ovenschoteltje met de ongezouten ingrediënten voor baby.

Wat heb je nodig voor 4 personen (of 2 grote eters)
  • 1 snelkookpan/gewone kookpot
  • 1 ovenschotel (30cmX20cmX7cm hoog)
Voor de veganistische ricotta
  • 500 g tofu
  • 3 volle eetlepels soja bakken en braden
  • 5 eetlepels sojayoghurt natuur
  • zout (of herbamare van Vogel)
De rest van de ingrediënten
  • ongeveer 3 bussels geel/oranje raapjes (ongeveer 700g)
  • 2 preistronken
  • 3 worteltjes
  • optioneel: tempeh bacon 2 plakken
  • 3 teentjes look
  • 1,5 volle koffielepel salie
  • olijfolie
  • zwarte peper
  • vegan Parmezaanse kaas of gezouten paneermeel
Schil de raapjes erg dun. Snij de grootste in 2, zodat je allemaal raapjes van ongeveer dezelfde grootte hebt. Verhit olijfolie in de snelkookpan, en bak de raapjes rondom rond, samen met zwarte peper en zout. Als ze een kleurtje hebben, voeg je een klein glas water toe, en laat ze koken tot ze bijna gaar zijn (in een snelkookpan : 3 minuten onder druk, en dan testen!).
Zet raapjes opzij. De pot gebruik je zo meteen opnieuw om de groenten in te stoven.
Maak de vegan ricotta door de tofu, de sojaboter, de sojayoghurt en het zout in een pot samen te mixen. Even proeven. Het zou de textuur van ricotta moeten hebben (zacht en korrelig), met een licht zilte smaak.
Snij de prei en de worteltjes erg fijn, en bak ze in olijfolie. Voeg de tempeh bacon, salie en de knoflook toe, even laten stoven. Voeg de" ricotta" toe en proef.
Verder kruiden met zwarte peper en zout/herbamare. Het mag goed afsmaken!
Neem de ovenschotel en leg de raapjes op de bodem. Snij ze eventueel nog eens in 2 als ze te groot zijn.
Bedek met het "ricottamengsel". Werk af met vegan Parmezaanse kaas of met gezouten paneermeel.
Zet 30 minuten in een oven van 180°C.
Opdienen met quinoa.( dit mogen baby's eten vanaf 4 maanden!)
opmerking : uiteraard kan je de vegan ricotta vervangen door gewone ricotta. Idem voor de vegan Parmezaanse kaas. Geef wel geen melkproducten aan kindjes jonger dan 1 jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen