zondag 22 januari 2012

kolen, knolselders en kinderen


De 3 k's, die soms onverenigbaar lijken te zijn. Al m'n kinderen hebben gedurende een periode in hun leven alles gegeten. Maar door diverse oorzaken (hospitalisatie, medicatie die de eetlust remt, kopieergedrag...) volgde er opeens een periode van"iklustdani". Met eetstakingen tot gevolg. Een hele uitdaging voor ouders, zeker als je je kind gezond wil houden.
Hoe we dat opgelost hebben? (Want ja, we zijn er -bijna- volledig door!)
 • Blijven volhouden: jij beslist wàt er op het bord komt, de kinderen beslissen hoeveel ze eten. Geef dan ook NIETS anders*. Zelfs als ze niets willen eten krijgen ze NIETS anders. Enkel als het bordje helemaal leeg is, krijgen ze een dessert. Zorg wel voor kleine porties, zodat het haalbaar lijkt voor hen!
 • Laat ze af en toe de keuze: zo stel ik soms het weekmenu op in samenspraak met de oudste
 • Hou het plezierig aan tafel! Het is vooral belangrijk dat ze plezier krijgen in eten en in het ontdekken van nieuwe smaken
 • "Verpak" groenten op een originele manier. Geef bv wortelsap in combinatie met multivruchtensap of sinaasappelsap (verhouding 1/4), doe geraspte worteltjes bij de bonenburgers of linzenbouletjes, verstop zeewier in spinazie, maak "stoemp" (stamppot).
 • Eten ze alleen "vlezeke"= (vleesvervangers)?, en daarna niets anders meer? Leg het dan pas op het bord nadat ze een hapje van de groenten hebben genomen.
 • Soep is ook een ideale manier om kinderen alles te leren eten en om ze groenten te laten eten.
 • Geef zelf het goede voorbeeld. Dit helpt niet altijd, ons gezin is hier het perfecte voorbeeld van. Ze zien de ouders bergen groenten verzetten, en willen dan... geen groenten. Snap het maar eens. Ze maken soms ook "vreemde" keuzes: de jongste lust geen frietjes, de oudste lust geen pizza en lasagne, de middelste vindt eten gewoon een weinig interessant concept.
Een paar recepten waarmee we "moeilijke" groenten toch aan de man konden brengen.

Knolselder-kastanjesoep

Echt een heerlijk soepje! Het recept vond ik op "la vache qui vit", een prachtige blog vol vegetarische recepten. Deze soep is getest en goedgekeurd door mijn 3 kleintjes. Meer nog: ze kreeg een grote onderscheiding met felicitaties van de jury! (dit recept is overgenomen met toestemming van de auteurs van "La vache qui vit", waarvoor dank!)

Ingrediënten:

 • 1 aardappel (100g)
 • 1 kleine knolselder (600g)
 • 1 ui (130g)
 • 2 preiwit (250g)
 • 0,5l rijstmelk
 • 1,3 water
 • 20g margarine
 • 70g gekookte kastanjes (vacuüm verpakt in versafdeling, of gepofte kastanjes in een glazen bokaal)
 • groentebouillon
 • peper
 • zout
 • sesamolie
 • verse kervel

Bereiding

Pel de ui en snijd grof. Schil de aardappel en snijd in blokjes. Snijd met een mes de schil van de knolselder zodat je het witte gedeelte overhoudt. Snijd de knolselder in blokjes. Verwijder het groen van de prei en snijd het preiwit in ringen. Voeg de overige groenten toe, kruid met peper en zout en stoof nog 5 minuten aan.
Zet een kookpot met de margarine op het vuur en stoof de ui enkele minuten aan. Voeg het water, de helft van de kastanjes (snijd grof) en groentebouillon toe en laat de soep 30 minuten koken op een laag vuurtje zonder deksel. Mix de soep glad, voeg de rijstmelk toe en verwarm tot aan het kookpunt. Kruid af met peper en zout. Snijd de rest van de kastanjes in blokjes en rooster een minuut in een antikleefpan. Serveer met een bolletje verse kervel en bestrooi met de geroosterde kastanjeblokjes. Werk af met enkele druppels sesamolie.
Noot : ik zou de sesamolie weglaten voor de allerkleinsten, het is een bekend allergeen! Ik gebruikte gepofte kastanjes, en liet het roosteren achterwege.

Nog een een paar ideetjes

Stamppot lusten mijn kindjes wél erg graag. Spinaziestamppot , stamppot met worteltjes (en erwtjes) zijn de topfavorieten. Ze eten al deze groenten, en meer, zij het meer moeizaam, ook apart.
Ik gebruik de stamppot dan ook om nieuwe smaken te introduceren. Dit lukt omdat het uiterlijk van datgene wat op het bord ligt,hetzelfde blijft.
 • Stamppot van worteltjes en pastinaak
 • Stamppot van spinazie en boerenkool
 • Stamppot van spinazie en savooikool
Vooral de laatste was erg lekker: ik gebruikte de verhouding 1/3 verse savooikoolsnippers, en 2/3 diepvriesspinazie. De koolsmaak overheerst dan niet zo. De savooikool in een snelkookpan eventjes aanbakken in wat "soja bakken en braden", diepvriesspinazie toevoegen, en gedurende 5 minuten onder druk brengen. Een paar druppels "strong tamari" van Lima erbij, en verder kruiden met peper. Fijn snijden of mixen, naar keuze. Vermengen met de aardappels. Zorg er zeker voor dat er nog wat stukjes in zitten, het mag geen babyprut worden. Verminder telkens de hoeveelheid spinazie, en neem meer van de "moeilijkere groente". En zo zijn ze stapje voor stapje savooikool aan het leren eten.
En binnenkort dé lakmoesproef : spruitjes-spinaziestamppot!
* mijn oudste is een zeer koppig meisje. Ze weigerde groenten te eten. Wij gaven niets anders, voordat ze een hapje groenten at. Gevolg : een week lang ging ze met een lege maag slapen. (wij eten onze warme maaltijd 's avonds). Ze werd 's nachts wakker van "pijn in de buik". Haar maag deed pijn van de honger, en mijn hart bijgevolg ook, maar dan van wroeging. Maar we hebben toch volgehouden. En na die week was het over. Sindsdien wéét ze dat we het menen, en weten wij zeker dat een kind met honger écht wel àlles zal eten! Ze eet nu dan ook bijna alles, en we kunnen haar zover krijgen dat ze nieuwe dingen proeft. OEF

3 opmerkingen:

 1. Dat zou ik niet kunnen mijn kind met honger naar bed laten gaan. Bij mij eten ze bijna alles het zei met een hoop gemopper maar ze eten het. Alleen heeft mijn dochter er af en toe wel is een handje van om te zeggen dat eet ik niet vandaag geef mij maar gewoon een boterham met pindkaas, dan sluit ik met haar een compromie eerst toch een beetje groente en dan daarna haar boterham. Ze is inmiddels 14 jaar dus daar horen onderhandelingen bij en kan ik niet zomaar zeggen je eet het maar gewoon op. Verder snoept ze nooit en eet ze alleen maar gezond dus vind ik het ook niet zo'n probleem.
  Groetjes Bianca

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey Bianca! Wat fijn dat je kinderen zo goed eten. Onze dochter weigerde op een gegeven moment echt alle voedsel (behalve koeken en snoep).Onderhandelen, daar deed ze niet aan mee. Ze weigerde ook maar 1 hap gewoon voedsel, en at een hele dag liever niets. Ze dronk enkel wat melk. Dan heb je als ouder maar 2 opties : ofwel ga je in dat gedrag mee(en kan je gezond leren eten vergeten), ofwel blijf je rustig op je strepen staan. En dat is keihard, ja. Maar wel effectief! Het was wel een hele uitzonderlijke situatie. Nu eet ze vrolijk alles (zelfs broccoli ;-). Bij de meeste mensen die dit hebben toegepast op mijn aanraden duurde het welgeteld 1 dag hoor. Maar onze lieve dochter is dan ook een gigantisch koppige steenezel ;-)
   Groetjes
   Maman Verte

   Verwijderen
 2. Hoi Mamam Verte, gelukkig maar dat ze nu wel alles eet (blijkbaar heeft het goed gewerkt). Ik weet ook niet wat ik in zo'n zelfde situatie had gedaan, ik heb het nooit bij de hand gehad dus kan ik er ook niet over oordelen. Het is natuurlijk ook niet goed als ze alleen maar koekjes ed wil eten. Ik heb een vriendin en haar zoontje eet alleen maar pannenkoeken, nou dat lijkt me ook geen goede zaak. Ik ben blij voor je dat je uiteindelijk je doel bereikt heb en dat ze nu wel alles eet.
  Groetjes Bianca

  BeantwoordenVerwijderen