zaterdag 26 oktober 2013

Balletjes


Ik maak vaak mijn 'veggieburgers' zelf, ook al lust ik die die in de winkel liggen ook wel (en de kindjes zeker) Het voordeel van zelf maken is dat ze vaak gezonder zijn (geen bewaarmiddelen) en dat je er precies kan instoppen wat je zelf lekker vind, of zelfs dingen die de kinderen anders minder makkelijk eten, bv zaden of pitten. En vooral: het is ook een heel handige manier om restjes te verwerken, want voedselverspilling daar zijn we absoluut tegen.

Tot hier toe gebruikte ik meestal een eitje om de boel een beetje te binden, maar vandaag had ik geen eitje in huis. Ik probeer om géén eitjes meer te kopen, enkel wat ik via LETS kan krijgen, of wat mijn eigen kippen me schenken, wordt verwerkt. Dus bedacht ik dat rijst ook wel iets stevigs is om te 'plakken' én vegetarisch én lekker.... en ik had nog een restje daarvan in de koelkast.

Voor deze balletjes heb ik gebruikt:
-een handje droge donkergroene linzen, gaarkoken (gaat snel als je wat bicarbonaat aan het kookwater toevoegt)
-een handje reeds gekookte rijst
- 3 oude boterhammen
- een beetje zonnebloempitten
- een beetje pompoenpitten
- een klein uitje, fijn gesnipperd
- 2 sneetjes veggie broodbeleg, in kleine stukjes
- een beetje zonnebloemolie
- peper en zout
- snuifje paprikapoeder

De gekookte linzen mixte ik samen met olie en rijst tot een plakkerige pasta.
In de hakmolen maakte ik het brood en de pitten fijn.
Nadien alles samenvoegen, bollekes van rollen en bakken op de pan.

Natuurlijk kan je ook andere ingrediënten gebruiken, gebruik dit blogstukje vooral als inspiratie, maar laat je fantasie en de restjes in de koelkast de rest doen.

Smakelijk!

2 opmerkingen:

 1. dat is eentje om te testen, ik doe nu ongeveer hetzelfde maar dan met kikkererwten..maar ik krijg het niet goed,en eigenlijk zoek ik naar iets om bij kriekjes te eten...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo,
  Via onze website www.volrecepten.be kunnen onze bezoekers grasduinen in meer dan 51.000 recepten vermeld in blogs en websites. Bovendien hebben we voor onze bloggers een lijst met Topblogs samengesteld, waar u andere bloggers kunt vinden én uw eigen blog kunt toevoegen: http://www.volrecepten.be/topblogs-met-recepten. Wij indexeren uw recepten zodat onze bezoekers ze via onze zoekmachine kunnen vinden. Bovendien is Volrecepten.be volledig gratis!
  Waarom niet lid worden van deze grote familie?
  Wij zijn ook aanwezig op www.facebook.com/VolreceptenBelgie!
  Breng ons een bezoek!

  BeantwoordenVerwijderen