Ik gebruikte per kind:
1 grote aardappel
2 prei
een handje postelein
1 grote eetlepel kikkererwten
2 eetlepels graanvlokken
een koffielepel lijnzaadolie
Als je een vegetarisch potje maakt voor je kleine sloeber en je gebruikt peulvruchten (in dit recept de kikkererwten) dan is het echt belangrijk dat je er ook wat granen bijdoet om een volwaardige vleesvervanger te bekomen. Ik gebruikte vandaag bambix graanvlokken, maar bv wat gekookte rijst kan ook dienen. De standaard is: 1 eetlepel peulvruchten, 2 a 3 eetlepels granen.
In dit gerecht zorgden de aardappelen voor vezels, mineralen en vitamine c
De postelein en lijnzaadolie brachten plantaardige omega 3
De kikkererwten en graanvlokken bevatten oa zink, eiwitten en ijzer.
Kikkererwten zijn te koop in blik of gedroogd. Aangezien de blikversie vaak extra zout bevat is het voor kinderen beter om van gedroogde kikkererwten te vertrekken. Deze zijn te koop in warenhuizen en natuurvoedingswinkels. Een nadeel van met gedroogde kikkererwten te werken kan zijn dat ze een ganse nacht moeten 'weken', je moet de maaltijd dus een beetje plannen. Daartegenover staat dan weer wel dat ze veel goedkoper zijn in droge vorm.
Na een nacht te hebben geweekt moeten kikkererwten 1u tot 1u30 gekookt worden in water. Je merkt dat ze gaar zijn als ze een beetje beginnen te splitten.
Een ander smaakvol idee met kikkererwten (als je ze dan toch weekt en kookt, maak er dan meteen voldoende) is hummus maken. Hummus is lekker als broodbeleg, maar ook op toastjes bij een feestje, of als dip, bv met broodstengels. Het is ook heel erg gezond.
Om hummus te maken kan je je eigen creativiteit gebruiken.
Een voldoende grote hoeveelheid gare kikkererwten fijnmixen, wat water en wat olie erbij en je kan aan het experimenteren gaan. Ikzelf lust het graag met wat look (je kan ook lookpasta of lookpoeder gebruiken), marokkaanse kruiden en wat munt en koriander.
Maar ook lekker is het met sesampasta en gebroken nootjes en/of een gegrilde paprika. De mogelijkheden zijn eindeloos.
Hummus is ook in potjes te verkrijgen in de delhaize of natuurvoedingswinkel, maar het is zoveel goedkoper om het zelf te maken! En bovendien kan je hummus invriezen, dus ook heel makkelijk als je eens wat minder tijd hebt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten