woensdag 23 december 2009

RisottoRisotto is een rijstgerecht uit Italië en wordt gemaakt met een speciale rijst, een soort van ronde korrel.
Ook voor de kindjes maak ik af en toe risotto klaar, maar dan zonder de traditionele witte wijn in het gerecht.
Het leuke aan de combinatie risotto-kinderen is dat deze rijst, ook al door toevoeging van een beetje parmesaanse kaas, wat kleverig is en makkelijker op de lepel of het vork blijft liggen, en de afstand tussen bord en mond dus meestal wel wat makkelijker wordt overbrugd zonder al te veel smossen.

Dit recept maakte ik voor de opvangkindjes, maar ook als inzending voor een food challenge rond risotto op het Eva-forum (dewelke ik won, by the way).

De bladerdeegbloempjes stak ik uit met koekjesvormen en bakte ik in de oven. De grootste bloem bekleedde ik met de risotto. Ik vind het zelf qua smaak een geslaagde combinatie, en bij deze presentatie kan een risottto ook gerust als voorgerechtje bij een feestje. Naar kinderen toe spreekt die bloem dan ook weer tot de verbeelding en ze zijn dan soms geneigd al eens sneller enthousiast te zijn rond een nieuw gerecht.

De risotto dan.
Ik werk met speciale ronde risottorijst. Ik neem daarvan een grote tas en bak die rijst (rauw) in een goede scheut olijfolie in de pan, op een zacht vuurtje.
Als de rijst de olie heeft opgenomen, voeg je 3 grote wortels toe die je hebt geraspt (ik deed het met gele wortel uit ons groentenpakket) en de groene bladen van een paksoy in snippers.
Als je dat goed dooreen geroerd hebt, voeg je 2,5 kop bouillon toe per kop rijst die je hebt gebruikt (iets meer dus dan bij gewone rijst)
Dan gaat het deksel op de pan en mag dit blijven staan op een laag vuurtje, tot alle bouillon door de rijst is opgenomen en de groenten gaar zijn (reken op 20 a 30 minuutjes)
Nadien bijkruiden met verse of gedroogde kruiden en overstrooien met parmesaanse kaas en nog eens goed doorroeren.

Uiteraard kan je dit maken met andere groenten ook, zorg alleen dat de stukjes niet te groot zijn, zodat ze tegelijk met de rijst gaar geraken.

Ik overstrooide het geheel ook nog met geroosterde sesamzaadjes..... lekker!


4 opmerkingen:

 1. Ik eet dat ook heel graag, maar Sabine jij bent toch een creatieve mama hé, zo bloemekes in bladerdeeg, super!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. mooi en zeer zeker vast erg geliefd bij kindjes!!! mijn ervaringen zijn ook dat als je eten leuk/anders serveert ze sneller geneigd zijn het lekkker op te eten :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. dat ziet er ozo lekkeruit inderdaad. jij ook een heel gelukkig 2010 gewenst!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. moh zo'n leuke blog! hier kom ik zeker nog terug om inspiratie op te doen!

  BeantwoordenVerwijderen