maandag 18 januari 2010

Polenta


Sommige mensen willen graag af en toe of voor altijd hun kindje via de Rapley-methode voeden. Dit houdt in dat de baby (vanaf 6 maanden) naast borstvoeding geen papjes krijgt maar brokken voeding (gestoomd of gekookt)
In mijn opvang doe ik zeker niet alles volgens de Rapley-methode, maar zo vaak mogelijk krijgen kindjes hier wel de kans om zelf te eten, ook al zijn ze nog heel klein, uiteraard altijd met voedingsmiddelen aangepast aan hun leeftijd.
Niet alle voedingsmiddelen zijn even makkelijk te geven in brokken aan kinderen. Rijst bijvoorbeeld, dat is wel een hele moeilijke.
Een mogelijkheid is dan wat je hierboven ziet: rijst combineren met polenta (maismeel)
Dit is heel snel klaar, en maakt dat ook op dagen dat je, thuis of in de opvang, rijst geeft, dit niet noodzakelijk wil zeggen dat je keukenvloer eraan is voor de moeite.
Vandaag stond er hier polenta met rijst-blokje sop het menu, gestoomde knolselderfrietjes en broccoliroosjes. Daarbij deed ik dan nog een hardgekookt eitje, maar voor een volledig plantaardige maaltijd kan je dat natuurlijk vervangen door iets anders.

Polenta kan je vinden in de natuurvoedingswinkel en in de delhaize.
Je kan deze blokjes ook nog wat kruiden en opbakken in de pan in plaats van aardappelen of pasta. Het is een product dat heel veelzijdig en creatief te gebruiken is in de keuken voor kinderen en volwassenen.

Hoe doe je het?
400ml water aan de kook brengen (ev met wat kruiden of bouillonpoeder) en wanneer dit kookt 100gr polenta bijgieten en goed doorroeren, ongeveer 1 minuut.
Dan gare rijst erbij doen, nog even goed mengen en dan het mengsel uitstorten in een schaal. Laten afkoelen, zodat het wat opstijft en dan in kleine blokjes snijden. Klaar!

De werkwijze en kook en roertijd kan natuurlijk wel wat verschillen afhankelijk van welk merk polenta je hebt gekocht. Gewoon de instructies op de verpakking volgen uiteraard.

In de zomer is dit ook een heerlijk bijgerecht met wat italiaanse kruiden erin en stukjes olijf en zongedroogde tomaten.

1 opmerking:

  1. ik kende de rapley methode nog niet echt maar het klinkt heel positief, wellicht ga ik het met mn kleine bbabytje van bijna 6 mnd proberen als zij zo ver is :-)

    BeantwoordenVerwijderen