maandag 18 oktober 2010

Warmoes/Pompoenlagangna

Nodig:

1 ui, gensipperd
1 kleine pompoen, in stukjes, als het bio is mag de schil eraan blijven
3 wortelen, in schijfjes
2 teentjes knoflook, in stukjes en geplet
1 potje tomatenpuree
10 grote warmoesbladen, of iets meer als het kleintjes zijn
8 a 10 lasagnevellen die je niet hoeft voor te koken.
1 bouillonblokje of 1 kl bouillonpoeder
een blok tofu

peper en zout
italiaanse of provencaalse kruiden
een handjevol noten: zonnebloempitjes, pijnboompitjes of gebroken hazelnoot
(soya of koe)melk
olijfolie
nootmuskaat

optioneel: kaas en champions

Werkwijze
Verhit de pan en doe er olijfolie in. Stoof de ui en de knoflook glazig. Bak hierin verkruimelde (uitgelekte uiteraard) tofu en kruid met satékruiden (of gebruik in plaats hiervan een bakje tofugehakt, seitangehakt, quorngehakt,...) Voeg nadien stukjes pompoen en wortel toe, en laat sudderen, nadat je een kopje water en bouillonpoeder/blokje hebt toegevoegd. (dit kan je ook vervangen door aftreksel van verse salie)
Als de pompoen en de wortel heel zacht zijn, voeg je tomatenpuree toe en kruid je af, doof het vuur.
Als dit mengsel een beetje te droog is, kan je wat vocht of olie toevoegen. Zo voorkom je dat je een te droge lasagne krijgt, want de lasagnevellen gaan straks ook nog een deeltje vocht absorberen.

Voor de bechamelsaus: verhit olie of boter in een pannetje, voeg hierbij een eetlepel bloem, roer goed en voeg melk of soyamelk toe. Roeren tot een goede saus. Kruiden met peper en zout en nootmuskaat. Als je dat lekker vind kan je wat kaas toevoegen.

In een klein pannetje rooster je even de noten die je gaat gebruiken samen met wat zout.
Als je er champions bijdoet, bak die dan even kort op.

De warmoesbladen laat je even blancheren nadat je steel en nerven hebt verwijderd.

Nadien schikken in de ovenschaal: Begin met een beetje olijfolie in je schaal te doen en een zeer dun laagje pompoenmengsel. Daarbovenop lasagnebladen. Daar komen dan de warmoesbladen, met een dun laagje bechamel (en als je champions hebt gebruikt komen die daar nog eens boven) Dan weer een lasagneblad, dan weer bechamel. Zo tot alles mooi verdeeld is.
Bovenop komen dan de noten of pitten.
 

Bak de lasagne op 200 graden gedurende 35 minuten.
Zet je grill niet aan, want dan zijn je pitten zwart ;-)






























met dank aan Dimi voor de foto's!

3 opmerkingen:

  1. amai Sabine, ik ga er spontaan van watertanden zeg. Dat ziet er hééééérlijk uit!! Wist je trouwens dat warmoes niet zo moeilijk zelf te telen is? En je kan constant oogsten, door de buitenste blaadjes eraf te snijden. De rest groeit verder!!!!....
    Ik ga de nootjes er wel aflaten, met al onze allergische minimensjes hier.....( jammer maar helaas voor de pinda-en notenverslaafde ouders;-)
    Veel liefs
    MV

    BeantwoordenVerwijderen
  2. het is inderdaad een 'zorgeloze' plant ;-)

    Wij hebben slechts 3 zulke planten in onze tuin en hebben er gans de zomer al plezier van gehad. En dat blijft maar duren....
    Ik ben fan!

    BeantwoordenVerwijderen