woensdag 5 januari 2011

babyvoeding met wintergroenten



2 receptjes voor babyprut vanaf 6 maanden.
Met als extra voordeel bij het eerste recept dat, mits een paar aanpassingen, het hele gezin kan mee-eten, en je dus niet meer apart moet koken.
Getest door ons testpanel hier en goedgekeurd!
Recept nr 1 : pasta met linzen en prei, genoeg voor 1 baby,1à2 kleuters en 2 volwassenen
  • 150 g bruine of groene linzen, vooraf goed gespoeld
  • 1 fles passata van biotime ( ongeveer 700g)
  • 2 stronkjes prei, fijngesnipperd
  • 2 worteltjes, fijngesnipperd
  • marjolein, basilicum, oregano en eventueel wat zacht paprikapoeder (let wel op : niet de pikante soort!). Kruiden vers of gedroogd...
  • 500 g pasta ( gekocht of ingevroren tijdens tomatenseizoen...)
  • olijfolie
  • 1 glas ( 200 ml) water
Snipper de prei erg fijn, en stoof die zacht in olijfolie. Voeg de linzen en de kruiden toe. Voeg de passata en het water toe toe. Ik gebruik een snelkookpan, en dan moet je het een 15 minuten zachtjes laten koken. Met een gewone kookpot mag je 25 minuten op een zacht vuurtje rekenen. Let dan wel op dat de linzen niet droogkoken, eventueel er af en toe wat water aan toevoegen. Niet te veel roeren, dan maak je de linzen stuk, en komt er zetmeel vrij, waardoor het gemakkelijker aanbrandt.
Kook de pasta gaar, en meng de saus onder de pasta. Voor de baby pletten met een vork (vanaf 8 mnd) of mixen ( tss 6 mnd en 8 mnd)
  • Als er ook volwassenen mee-eten, kan je in een aparte pan champignons met een uitje bakken. Baby's mogen deze groenten pas vanaf 8 maanden (champignons) en 12 maanden voor de ui.
  • De volwassenen kunnen de pasta extra kruiden in het bord, of wat kaas toevoegen. Voeg zeker geen zout of kaas toe voor de baby!!!
  • als je dit voor de baby alleen maakt, dan mix je de hele pot, en je kan die dan per portie invriezen. Zo heb je een voorraad. Ik heb een voorraad kleine glazen babyprutpotjes apart staan, en kook die vooraf wel even af in water met azijn. Ik bedek de potjes met kleine cake-bakvormpjes en elastiekjes. Voor het invriezen steek ik de potjes in een luchtdichte plastic zak.
  • tip : wissel de tarwepasta eens af met speltpasta of boekweitnoodles....lekker!!
Recept nr 2 ; pastinaak-wortel met tofu en vermicelli (goed voor 5 baby-porties)

  • 125 g tofu
  • 3 grote wortels, in kleine schijfjes
  • 2 pastinaken, in blokjes
  • 1 handvol vermicelli
  • peterselie, oregano, of andere groene kruiden
  • olijfolie
De groenten eerst stoven in olijfolie. Voor er dan de tofu en de kruiden aan toe, en zet onder water. Laat koken gedurende een 5 minuten, of totdat de groenten zacht zijn. Voeg dan de vermicelli toe, en laat nog eens 3 minuten koken totdat die ook gaar is. alles pletten met een vork of mixen. Voeg nog wat hennepolie en maïsolie toe. En smullen maar!

3 opmerkingen:

  1. Deze ga ik zeker afprinten voor ons kleintje. Al is het wel nog drie maanden eer ze het eerste prakje krijgt :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hey, ik maakte de pasta dit weekend. Eerste maal pasta voor de dochter, eerste maal ook dat ik voor haar en ons hetzelfde kookte. Wij vonden het heel lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. deze valt hier altijd in de smaak

    BeantwoordenVerwijderen