donderdag 10 december 2009

Groententaart




Ik maak dit niet zo vaak, maar als het op tafel komt, is het feest: groententaart.

Zo maak ik het:

1 pak bladerdeeg leg ik in een ronde springvorm, in de bodem prik ik gaatjes, en de randen rol ik wat om zodat ze stevig zijn (dubbel zogezegd)
Die bodem vul ik met gestoomde groenten (de taart hier op de foto is met prei, pastinaak en wortel)
Daarover gaat dan een beetje geraspte kaas (zacht of pittig, al naar gelang je zin, ik gebruik meestal milde emmental)
En dat overgiet je dan met 3 eitjes die je mengde met wat kruidenkaas en wat arrowroot opgelost in water (of maizena of gewoon aardappelzetmeel)
25 minuutjes in een voorverwarmde oven op 175° en klaar is kees.





De kleintjes aten diezelfde groenten maar dan samen met aardappelen en spliterwten.
Spliterwten zijn in combinatie met granen een goede vleesvervanger voor vegetarische kindjes. In dit gerecht deed ik eens geen granen, maar dat komt omdat ik in de fruitpap later op de dag nog graanvlokken zou verwerken.
Het is zo dat om een goede vleesvervanger te bekomen je peulvruchten moet combineren met graan, maar dat hoeft niet noodzakelijk in dezelfde maaltijd. Zorg er wel voor dat je over heel de dag bekeken je kindje een portie graan bij de peulvruchten krijgt.
Dit is eigenlijk vooral belangrijk voor de kindjes die voltijds vegetarisch eten.
Spliterwten geef ik vanaf 8 maanden aan kindjes als ik merk dat ze andere peulvruchten goed verteren. De ideale peulvruchten om mee te starten (vanaf 6 maanden) zijn kikkererwten en linzen.

4 opmerkingen:

  1. Yep, dat ziet er weer lekker uit! Krijg r trek van...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. maak ik ook wel eens, alleen niet met bovenop ook nog dat bladerdeeg, dat vind ik wat te zwaar worden dan... fijn is dat je het met alle soorten groenten kan maken hé!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb alleen maar kookervaring met kikkererweten. Hoe maak je linzen en spliterwten klaar? Met wat kan je de smaak vergelijken?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dita, een ideetje met linzen heb ik net gepost, maar er komen er zeker nog aan!
    Bij linzen heb je 2 soorten: de rode koraallinzen hebben geen weektijd en zijn snel gaar, maar ook wat papperig soms. Andere linzen moet je wel weken en soms ook wat langer dan een kwartiertje koken, maar behouden wel lekker hun beet.
    Spliterwten worden vooral gebruikt in erwtensoep, ze hebben nogal een aanwezige smaak. Daarnaast gebruik ik ze dus ook in babyvoeding.

    BeantwoordenVerwijderen