woensdag 21 juli 2010

Spiesjes met kruidige koftaballetjesEen receptje uit het 'Donderdag veggiedag kookboek'.. heerlijk lekker op een zonnige dag.

Nodig:
1/2 ui of een klein uitje
1 teentje knoflook
50gr wortel
3 stengels bleekselderij
265gr flageoletbonen (uit blik, uitgelekt gewicht)*
100gr pistachenoten natuur**
100gr volkorenbrood (mag oud gedroogd brood zijn)
2 koffielepels garam masala
1 koffielepel gemalen koriander
1 koffielepel gemalen komijnzaad
olijfolie
peper en zout

Je doet het zo:
. pel en snipper de ui en de knoflook, rasp de wortel en hak de bleekselderij
. maal de noten en het brood
. stoof de ui glazig, voeg knoflook en bleekselderij toe
. spoel de bonen, laat uitlekken en vermeng ze met de overige ingrediënten. Prak alles goed door elkaar, eventueel met een pureestamper
. vorm van het mengsel kleine platte balletjes en rijg ze op spiesjes
. bak de spiesjes kort aan beide zijden

* flageoletbonen in blik zijn te koop bij delhaize van het huismerk... uiteraard vind je ze ook (gedroogd of in blik) in de meeste natuurvoedingswinkels


**vind je geen pistachenoten natuur,  maar enkel de gezouten variant? Gebruik dan gerust die, maar laat extra zout achterwege.

In het Donderdag Veggiedagkookboek staan nog veel andere lekkere receptjes en originele ideeën. Te koop in de boekhandel of -nog voordeliger- bij EVA vzw.

Wij aten deze spiesjes met volle rijst en met een lekkere zelfgemaakte veganaise. Veganaise is een 100% plantaardige variant van mayonaise en is supersimpel te maken. Hier volgt een voorbeeldje. Je kan dit een week lang bewaren in de koelkast. Zonder kleurstoffen, aroma's of bewaarmiddelen, dus gezonder dan wat je in de winkel koopt. Dit is geschikt voor alle toepassingen waarvoor je nu gewone mayo gebruikt.

Nodig:
1,5 dl zonnebloemolie
1dl soyamelk natuur
1 koffielepel mosterd
peper en zout
1eetlepel appelazijn.

Deze dingen allemaal in een hoge smalle pot doen, de mixer eens goed inzetten en klaar! Zo simpel is dat.
Ik deed er nog pijpajuin (1tje) een klein teentje knoflook en een beetje peterselie bij om het extra lekker te maken en het een aparte smaak te geven.

Weet trouwens dat er sinds kort ook een facebookpagina is voor de EVA ouderwerking. Wie de 'vind dit leuk' button induwt krijgt op tijd en stond nieuwtjes en nuttige informatie rond vegetarisch/ecologisch opvoeden te lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten