woensdag 28 juli 2010

tofu klaarmaken voor kleine kindjes


De eerste keer dat ik een roerbakgerecht klaarmaakte met tofu leek het op, welja, Wiskas?
Sindsdien heb ik veel geleerd....Als je vertrekt van een blok tofu ( medium van consistentie, het type dat je meestal vindt in supermarkten en natuurvoedingswinkels), dan zijn er een aantal tips om tofu tijdens het bakken stevig te houden.
Nadat je de tofu hebt gekocht, laat je alle water weglekken, en je vriest het gehele blok in. Het voordeel hiervan is dat het water in alle kleinste compartimentjes van de tofu bevriest, uitzet, en de wanden van die compartimenten doet breken. Als je het dan opnieuw ontdooit, dan krijg je er zeer veel water uit, en je hebt ook een meer "open" structuur.( lees : de tofu lijkt op een spons)
Je dept de tofu na het ontdooien heel goed droog. Ik gebruik daarvoor een aantal propere keukenhanddoeken en wat gewichtjes ( een pak melk of zo). Dan kan je hem snijden in blokjes, of, mijn voorkeur, overlangs in 2 grote plakken.
Bakken in de pan met wat olijfolie.
Wil je toch wat extra smaak toevoegen, marineer de plakjes dan in een beetje olijfolie met basilicum, verse tijm, of andere groene kruiden.
Daarna gewoon bakken in de pan. In principe heb je dan geen extra olie nodig.
edit : voor de aller-allerkleinsten mag je tofu vanaf 6 maanden geven. Kook de tofu dan gewoon mee met de groenten, en plet alles met een vork. Als je de tofu bakt, wees dan voorzichtig met te veel olijfolie. Zeker bij de allerkleinsten zou dat de darmpjes overstuur kunnen maken. Let op : olie is wél héél erg nodig, maar bij de allerkleinsten is een theelepeltje plantaardige olie per papje genoeg.

noot : Als je de tofu klaarmaakt voor kleine kindjes of baby's, pas je best op met een zoute marinade ( zout is niet zo goed voor de nieren én de smaakontwikkeling). Dus beter geen sojasaus voor baby'tjes. Pas ook op met Marmite. Dat is erg zout, en is eigenlijk gist, wat tot veel darmkrampjes kan leiden. Gebruik ook liever geen sherry of mirin ( dat spreekt vanzelf). Baby's smaak is nog niet vervormd, en wat smaakloos lijkt voor ons, is een lekker hartig hapje voor hen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten