zaterdag 7 augustus 2010

Vlaamse seitankarbonades met bier


Morgen komt de familie op bezoek. Toen ik vroeg wat ze wilden eten zei Tante M. " Verras ons maar, zoals altijd". 'tis maar een woord hé. Inspiratie gezocht op deze blog, en gevonden. Hier, nogmaals, een seitanstoverij. Zo lekker dat het nog eens in de aandacht mag staan.
Dus ben ik erin gevlogen. Seitan gemaakt ( veel) en met een deel van die seitan een stoofpotje gemaakt : "Vlaamse seitankarbonades met bier"

Wat heb je nodig voor 4 p
  • Neem 800g seitan ( liefst zelfgemaakte of uit de natuurvoedingswinkel, die van biotime vind ik niet lekker!)
  • 1 Donkere Grimbergen, 1/2 flesje pils
  • 3 grote sneden oud brood met mosterd besmeerd
  • 2volle soeplepels sojabakboter
  • 3 volle soeplepels olijfolie
  • 4 uien , in schijfjes gesneden
  • 3 blaadjes laurier
  • 1 groentenbouillonblokje
  • witte peper
De uitjes aanstoven in de olie en boter. De seitan in blokken snijden van 2 op 2 cm. De uien lang laten karameliseren, seitan toevoegen, en nog 2 minuten mee laten bakken. Blussen met het bier. Hetgeen wat " aangekoekt"is aan de bodem van de pan loswerken. Even op hoog vuur zetten ( 30 s à 1 minuut) . Laurier en bouillonblokje toevoegen. 3 eetlepels van het vocht dat bij de seitan in de verpakking zat bijvoegen ( of, 2 eetlepels Japanse sojasaus). Eventueel wat water bijvoegen, totdat het bijna onder staat. Op een zacht vuurtje laten pruttelen totdat het vocht gehalveerd is. Sneden brood met mosterd toevoegen. Nog een 5 à 10 minuten op een zacht vuurtje laten pruttelen. Roer omroeren. Liefst de dag erna opeten ( wordt beter na een nachtje trekken, hoewel het stoofpotje daarnet al hemels smaakte).
Opdienen met frietjes en appelmoes. Of frietjes en mosterd. hmmmmm



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen